Προσθετικές ιδιότητες διαλυμάτων
Βαλαβάνη Αντωνία -Διχηνετ
e-mail a_valavani@hotmail.com


Ώσμωτική Πίεση
Αντίστροφη ώσμωση
Βιολογική Σημασία της ώσμωσης
Συντήρηση Τροφίμων και ώσμωση

 

H ώσμωση είναι μία προσθετική ιδιότητα, η οποία παρατηρείται μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες. Για να εκδηλωθεί θα πρέπει το διάλυμα να διαχωρίζεται μέσω μιας ημιπερατής μεμβράνης από καθαρό διαλύτη ή από άλλο αραιότερο διάλυμα.

Αν αυτό συμβαίνει τότε μόρια διαλύτη περνούν μέσω της ημιπερατής μεμβράνης από το διαλύτη στο διάλυμα, ή από το αραιότερο προς το πυκνότερο διάλυμα.

Θεωρήστε μία ημιπερατή μεμβράνη, φυσική ή συνθετική, η οποία διαχωρίζει ένα υδατικό διάλυμα από καθαρό νερό. Αν δεν υπήρχε η μεμβράνη το διάλυμα θα ανακατευόταν με το νερό και θα πρoέκυπτε ένα ενιαίο αραιότερο διάλυμα. Όμως, η μεμβράνη επιτρέπει μόνο τη δίοδο των μορίων νερού και προς τις δύο κατευθύνσεις και όχι τη δίοδο των μορίων του διαλυμένου σώματος. Έτσι, λοιπόν, το νερό εισέρχεται με μεγαλύτερη ταχύτητα στο δεξί μέρος του δοχείου με σκοπό να εξισώσει τις συγκεντρώσεις στα δύο μέρη. Η διάχυση αυτή των μορίων του νερού γίνεται όχι μόνο μεταξύ του καθαρού νερού και του διαλύματος, αλλά και μεταξύ δύο διαλυμάτων διαφορετικής συγκέντρωσης και ονομάζεται ώσμωση

 

Ώσμωση λοιπόν ονομάζεται το φαινόμενο της διάχυσης περισσοτέρων μορίων διαλύτη (συνήθως νερού), μέσω ημιπερατής μεμβράνης, από το διαλύτη στο διάλυμα ή από το διάλυμα της μικρότερης συγκέντρωσης (υποτονικό διάλυμα) στο διάλυμα της μεγαλύτερης συγκέντρωσης (υπερτονικό διάλυμα).

Αποτέλεσμα της ώσμωσης είναι η στάθμη του υγρού να ανεβαίνει στο δεξιό σκέλος του σωλήνα

αρχή