Προσθετικές ιδιότητες διαλυμάτων
Βαλαβάνη Αντωνία -Διχηνετ
e-mail a_valavani@hotmail.com

Αντίστροφη Ώσμωση

Ώσμωση
Ώσμωτική Πίεση
Βιολογική Σημασία της ώσμωσης
Συντήρηση Τροφίμων και ώσμωση

 

 

Αντίστροφη ώσμωση έχουμε, όταν ασκούμε πίεση στο διάλυμα, που διαχωρίζεται με ημιπερατή μεμβράνη από καθαρό διαλύτη,(ή από άλλο διάλυμα μικρότερης συγκέντρωσης) μεγαλύτερη από την ωσμωτική του πίεση.

Τότε μόρια διαλύτη διαπερνούν την ημιπερατή μεμβράνη από το διάλυμα της υψηλής προς το διάλυμα της χαμηλής συγκέντρωσης.

Το φαινόμενο της αντίστροφης ώσμωσης βρίσκει εφαρμογές, στην τεχνολογία των μεμβρανών, στην συντήρηση των τροφίμων με διαδικασίες αντίστροφης ώσμωσης που αποβλέπουν στην αφυδάτωση τους και επίσης στην αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, για την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας καθώς και στην κατεργασία υδάτινων αποβλήτων που μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα έλλειψης νερού για αρδευτικούς σκοπούς.
Με την εφαρμογή της μεθόδου της αντίστροφης όσμωσης διαχωρίζονται εύκολα τα διάφορα άλατα και οι οργανικές ενώσεις από το επιβαρημένο νερό. Το σύστημα της επεξεργασίας μπορεί να περιλαμβάνει αποσιδήρωση , απομαγγάνωση , απόρριψη της άλμης, ρύθμιση του PH και της σκληρότητας, αποστείρωση κ.λ.π.

 

Συσκευές αφαλάτωσης για καθημερινή χρήση

αρχή